- Dit weekend zullen zowel benzine als diesel hun hoogste prijzen ooit halen, beweert consumentencollectief UnitedConsumers.
- De olieprijzen stijgen al langere tijd door toenemende vraag die niet vervuld wordt door de OPEC landen en Rusland.
- Ondanks de records is het nog steeds mogelijk om voor 1,90 euro een liter benzine te tanken, mits je goed zoekt.
- Lees ook: Olieprijs stijgt naar hoogste niveau in 7 jaar, nu de spanningen tussen Rusland en Oekraïne oplopen.
Tanken aan de pomp in Nederland wordt dit weekend nog duurder. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers zal de adviesprijs voor een liter Euro95 (E10) met 0,2 cent oplopen tot een record van 2,178 euro. Diesel wordt zelfs 0,4 cent duurder. Met een literpijs van 1,869 euro gaat het hier eveneens om het hoogste niveau ooit.
De prijzen aan de pomp lopen al langer flink op. Dat komt onder meer door de spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne en de grote vraag naar brandstof die wordt veroorzaakt door het economisch herstel uit de coronacrisis. Daarbij speelt mee dat de grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland ervoor blijven passen om de oliekraan flink extra open te zetten.
UnitedConsumers houdt al sinds november 2000 de ontwikkeling van de prijzen aan de pomp in de gaten. De laagste adviesprijs voor Euro95 werd gemeten op 13 december 2001. Toen ging het om 1,049 euro per liter. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote olieproducenten. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij het bij diverse goedkope pompen momenteel nog steeds mogelijk om Euro95 voor minder dan 1,90 euro per liter te tanken.
Olieprijzen zullen mogelijk verder stijgen, zegt IEA
Sommige landen, zoals Angola en Nigeria, hebben hun olieproductie echter niet kunnen opschalen, terwijl landen als Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten niet bereid lijken te zijn om de productie te verhogen. In het eigen maandelijkse rapport verklaarde de OPEC dat de productie van zijn leden tussen december en januari met slechts 64.000 vaten per dag was gestegen tot bijna 28 miljoen vaten per dag.
De "chronische ondermaatse prestaties van OPEC+" bij het behalen van de productiequota en toenemende geopolitieke spanningen hebben de olieprijzen doen stijgen, verklaarde het IEA in zijn maandelijkse rapport. De olieprijzen bereikten in januari de hoogste niveaus in zeven jaar tijd en schommelen momenteel rond de 90 dollar per vat.
Als de kloof tussen de daadwerkelijke productie en de doelstelling aanhoudt, zullen volgens het IEA de spanningen aan de aanbodkant toenemen, waardoor de olieprijzen mogelijk verder zullen stijgen. Het IEA schroefde de prognose voor de olievraag in 2022 op tot 100,6 miljoen vaten per dag. Dat is 3,2 miljoen vaten per dag meer dan eerder werd voorzien.